Bananowy nr 1!
W czasach pandemii możemy zauważyć wiele nasilajÄ…cych siÄ™ trendów. PoczÄ…wszy od tych tanecznych, modowych, a koÅ„czÄ…c na kulinarnych. Bardzo dÅ‚ugo i silnie na poczÄ…tku listy domowych wypieków od zeszÅ‚ej wiosny utrzymuje siÄ™ znany myÅ›lÄ™ nam wszystkim chlebek bananowy. Jest to idealna propozycja szybkiego Å›niadania, przekÄ…ski, czy tez deseru. Czy możemy go zrobić w peÅ‚ni wegaÅ„sko? Ależ oczywiÅ›cie, że tak! Już wam przedstawiam plan dziaÅ‚ania: Najpierw przygotujmy sobie odpowiednie skÅ‚adniki. SkÅ‚adniki na keksówkÄ™ okoÅ‚o 24 cm: 3 dojrzaÅ‚e, duże banany (lub 4 mniejsze) 2½ szklanki zmielonych na pyÅ‚ pÅ‚atków owsianych ½ szklanki cukru trzcinowego – opcjonalnie , bo wypiek jest sÅ‚odki dziÄ™ki bananom 1½ Å‚yżeczki proszku do pieczenia 1 Å‚yżeczka sody oczyszczonej 4 Å‚yżki neutralnego oleju roÅ›linnego 2 Å‚yżeczki cynamonu 1 Å‚yżeczka imbiru ½ Å‚yżeczki gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej odrobina mielonej wanilii lub ½ Å‚yżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli dodatki, np